Ga naar de hoofdinhoud
Hoe werkt het? Wat heb je eraan?

Over de sociale zekerheid

De sociale zekerheid is een kwestie van geven en nemen: je draagt iets bij maar je krijgt er ook iets voor terug.

Wat je erin stopt

Sociale bijdragen

Iedere werknemer in België levert bij de overheid een stuk van zijn brutoloon in. Een deel daarvan zijn belastingen, een ander deel sociale bijdragen. Sociale bijdragen dienen om de sociale zekerheid te betalen: pensioenen, kinderbijslagen, enzovoort.

Als jobstudent betaal je ook sociale bijdragen, maar die zijn veel lager dan die voor gewone werknemers. Niet alleen werknemers betalen sociale bijdragen: ook de werkgevers doen een stevige duit in het zakje.

Robin Hood

Sociale bijdragen worden soms 'RSZ-bijdragen' genoemd. De RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid(nieuw venster)) is de organisatie die de bijdragen int, beheert en daarna doorstort aan andere overheidsinstellingen (bijvoorbeeld de pensioendiensten), die ze op hun beurt uitkeren aan de burgers.

Geld inzamelen en de buit verdelen onder wie het nodig heeft: met een beetje goede wil kun je de RSZ zien als de Robin Hood onder de overheidsinstellingen.

Wat het oplevert

Blij worden de meeste mensen niet als ze aan sociale bijdragen denken. Niemand levert graag in op zijn loon. Maar wat je maar zelden hoort, is hoeveel sociale bijdragen je opleveren. De sociale zekerheid kan je namelijk een hoop narigheid besparen.

Geld besparen

Neem je gezondheid. Dankzij de sociale zekerheid (dus: sociale bijdragen!) kun je voor een betaalbaar bedrag:

  • een kine opzoeken als je te lang hebt gesport of luchtgitaar gespeeld;
  • een pijnstiller nemen als het de avond tevoren iets té gezellig is geworden;
  • een pilletje tegen hooikoorts nemen - zodat je niet elke examenvraag met een niesbui hoeft te beantwoorden.

En dat is lang niet alles. Want sociale bijdragen betalen ook de pensioenen, de kinderbijslagen, de werkloosheidsuitkeringen, de vergoedingen voor beroepsziekten enzovoort. Als je studeert lijken sommige van die uitkeringen ver weg, maar je kent in je omgeving vast iemand die ze wel al nodig heeft gehad.

Werken voor de sociale zekerheid

Bij de RSZ zijn we regelmatig op zoek naar verse krachten die helpen het unieke Belgische systeem van sociale bijdragen draaiende te houden en te verbeteren. Wakkere juristen, clevere economen, vingervlugge informatici, bijdehante boekhouders, pientere administratieve medewerkers: we kunnen ze goed gebruiken. Op de website van Selor(nieuw venster) zie je of er op dit moment een vacature is.

De RSZ is een stabiele en vooruitstrevende werkomgeving, waar je veel kansen krijgt om bij te leren. En je krijgt er een loon waar je meer dan behoorlijk van kunt rondkomen - zelfs na aftrek van sociale bijdragen.